Rio de Janeiro
Rio de Janeiro!! Wat een stad.. Ikwas eigenlijk al een tijdje aant vertrekken hier, maar ik kan niet weg. Het gaat gewoon niet. Desfeer van deze stad iszo heerlijk en de energie en passie van de
mensen op straat zorgen ervoor dat je hier niet meer weg wil. Er hangt een vrolijke sfeer door de stad, er wordt veel gelachen, gezongen, gedanst, geflirten gedronken op straat. De mensen zijn
relaxed, maar ook temperamentvol, en leven hier veel meer ophun emoties.Als je een dag niets gepland hebt, en je gaat naar het strand, maakt een wandeling door de stad of neemt de bus naar een
andere wijk van Rio, kijk jeje ogen uit. Op iedere hoek van de straat is wel wat te beleven.
Een paar dagen geledenben ik naar een van die beroemde bergen van Rio geweest (Sugarloaf). Daar ga je met een kabelbaan naar boven en kun je uitkijken over de hele stad. Echt uren heb ik daar
rondgekeken en ik was het nog steeds niet zat. Wat is Rio de Janeiro een ongelooflijk mooie stad zeg.
Voor Rio ben ik naar Natal en Pipa geweest. Pipa is een klein paradijsje. Met verschillende mooie stranden, zoals Praia do Amor, waar de golven in een hart vorm op het strand aankomen (oke het was redelijk vergezocht, maar het idee is leuk) en een dolfijnenstrand, waar je sochtends met dolfijnen kon zwemmen. Dat vond ik wel ontzettend gaaf, want ze kwamen erg dichtbij. Later, toen ik ging surfen op het strand ernaast, kwam er eentje vlak onder mn surfboard. Maar surfen betekent voor mij nog steeds dat ik probeer die enorme plank onder bewang te houden, dus ik ben toen toch maar even voor de dolfijns veiligheid gestopt. Na Pipa gingen we met dezelfde groep uit Natal, weer terug naar hetzelfde hostel. Er was namelijk een feestje te vieren: Carnatal. Het is een groot feest in de stad waarbij er een optocht wordt gehouden van grote wagens met verschillende bands erop. Je koopt een t-shirt en danst met de groep van dat shirt mee. En Brazilianen kunnen feesten, daar is geen twijfel over mogelijk. Toch waren er ook wel vergelijkingen met het Limburgse carnaval; erg veel geflirt, soms een tikkeltje ordinair en gek doen tot je er bij neervalt en ik zag zelfs een polonaise voorbijkomen.Ik heb me erg goed vermaakt daar.
Toen ik in Rio aankwam, was het echt ernstig slecht weer. Regen kwam urenlang met bakken uit de lucht, in douche formaat. Even de straat oversteken en je kon je broek uitwringen. En dat van smiddags tot midden in de nacht. De straten van Rio warenook echtin een rivier veranderd en ik stond tot aan mijn knieen in het water eten te bestellen bij de eettent op de hoek. Er waren best veel mensen op straat, lachend en rondkijkend wat er allemaal gebeurde. Kennelijk is het in 20 jaar nog nooit zo erg geweest. Mn slippers was ik al snel kwijt en voor ik het wist rende ik tussen de lachende Brazilianen op mn blote voeten door de regenplassen in de straten van Rio de Janeiro. Ik vond het geweldig. De meeste andere reizigers die ik ontmoette veranderden hun reisplannen door de regen, het zou namelijk nog dagenlang zo blijven. Maar dit is Brazilie; werkelijk geen informatiebron is te vertrouwen, zo bleek ook. Want terwijl ik had besloten positief te blijven en gewoon de volgende dag een regenjas te kopen en alle mooie dingen in de stad te gaan bekijken, werd ik sochtends wakker door een felle allesovertreffende zon, die bloedfanatiek bezig was de straten weer droog te maken. Er is nog wel af en toe een regendagje geweest, maar over het algemeen waren het fantastische zon dagen.
Er is veel te doen en te zien in deze stad. Het grote standbeeld van Jezus Christus boven op de hoogste berg van Rio, de mooie stranden, een nationaal park waar je uren op junglepaden klimt zonder ook maar een toerist tegen te komen, het grote voetbalstadion, waar je een kijkje kunt nemen in de kleedkamers van het Braziliaanse voetbalteam (die overigens erg sober zijn), en natuurlijk valt er heel erg veel te feesten. Brazilianen houden ervan om met je te praten en je overal mee te helpen.Verder is flirten hun tweede natuur en ik heb er al twee huwelijksaanzoeken opzitten. Eentje van eenveel te oude Braziliaan die me wakker maakte terwijl ik lag te slapen op het strand, vroeg of ik getrouwd was, nee, oke danwil ik wel met je trouwen. Hij bleef ook maar volhouden. Nadat ik voor dederde keer nee had gezegd, viel er eenstilte en lietie ineens een keiharde scheet. (Oke wil je niet met me trouwen, dan ga ik me vooral niet meer inhouden).Volgens een van mijnAmerikaanse vriendenhier was dit om netzoals dieren hun natuurlijke geur te gebruiken om me over te halen. Ik kwam in ieder geval niet meer bij en ik was erg opgelucht toende jongensterugkwamen en de manhalf beledigd wegliep. Naast al de toeristische dingen, breng ik veel dagen feestend door. Ik ben bevriend geraakt met een groepje Brazilianen die me meenamen naar een lokaal hip-hop feest. Ik verstond er natuurlijk geen woord van, maar het was erg grappig om te zien. Een paar dagen later stond ik te dansen op een poolparty van de vrienden van onze hostel-barman, en vanavond hebben we met 18 man uit het hostel een chrismas diner georganiseerd. Het is best gek om hier kerst te vieren in de brandende zon. Het voelt totaal anders. Om toch een beetje een kerst gevoel te krijgen, heb ik vandaag de slaapzaal waarin in slaap versierd met slingers en kerstlichtjes (ik deel een 12-bed slaapzaal met 6 jongens, en ze kunnen mijn kerstversiering erg waarderen). Met oud en nieuw ga ik naar Copacabana Beach, waar zo´n 2 miljoen Brazilianen bij elkaar komen om de jaarwisseling te vieren. Iedereen moet in het wit gekleed en vrouwen dragen een bepaalde kleur ondergoed, afhankelijk van wat ze wensen. Rood is passie, roze is liefde, groen is gezondheid en geel is geld. Na middernacht moet je over 7 golven springen om de godin van de zee gunstig te stemmen en sommige mensen brengen offers aan deze godin door bloemen inde zee te gooien.Als het bij jullie in Nederland oud en nieuw is, om 00.00 uur, is het hier 21 uur. Maar ik ben niet de enige Europeaan in het hostel en we houden om 21 uur al een klein feestje, dus ik zal aan jullie denken. Na Rio de Janeiro, begin januari, vertrek ik naar de Iguacu watervallen en daarna naar de Pantanal. Daarna is het tijd voor Bolivia. Ik hou jullie op de hoogte. Iedereen fijne kerst gewenst en een gelukkig en gezond nieuwjaar!!
Ook voor jou heel mooie kerstdagen gewenst en voor 2010 nog veel avontuurlijke belevenissen met veel plezier!
We genieten van je reisverhalen, en zijn benieuwd naar jouw keuze van kleur ondergoed, ha,ha, hou dat maar lekker voor jezelf. we blijven je graag volgen,
Lieve groeten van Hans, Truus, Ruud, Mark en Eveline
Feesten op Copacabana Beach moet je volgens mij een keer meegemaakt hebben, onwijs cool! Ik moet er niet aan denken om met Oud & Nieuw de zee in te duiken, maar daar zal het goed te doen zijn.
Op de foto's is je bruine kleurtje goed te zien!
Fijne feestdagen!
Hoi Nicole,
Ook jij een heel mooi gelukkig en gezond nieuwjaar en als ik jou was zou ik gestreept ondergoed proberen te vinden met al die kleuren, kan je alle kanten mee op, hahaha.
Blijf lekker genieten!
groetjes Michèle
die canadese jongen?
noemen ze dat tegenwoordig reizen?
dink derom dink derom
zalig noe joar en geniet mer verder
Ha Nicole,
Ik heb van John en Toos jouw reisadres gekregen en dacht ik laat even iets horen.
Wat een belevenissen allemaal. Ik vind het enorm knap dat je dit allemaal onderneemt. Geweldig.
Geniet er maar van en pas goed op jezelf.
Ik wens je een nog een hele fijne reis en heel veel geluk en
gezondheid voor 2010.
Groetjes van Jeanne en Henk.
He nicole,
wat leuk om je verhalen te lezen! ik krijg ook zin om naar rio te gaan als ik dit zo hoor :) haha!
geniet er nog van! en ik zal af en toe nog eens komen spieken op je site :)
kus Sandra